Algemene informatie opleidingen

Het Landelijk Expertisecentrum biedt een geaccrediteerde Intensive ‘Omgaan met sterven’ op post-HBO niveau voor uiteenlopende beroepsgroepen die te maken hebben met de begeleiding van stervenden. Wilt u overleggen over uw deelname, neem dan gerust contact met ons op. Voor (zorg)professionals die handvatten willen in de zorg voor stervenden bieden wij diverse dagworkshops. Verder voorziet het Landelijk Expertisecentrum Sterven in studiedagen voor vrijwilligersorganisaties in de terminale zorg. Wij nodigen u uit contact met ons op te nemen voor een aanbod op maat.

Opleidingen

Dagworkshop Spirituele Zorg

Spirituele zorg is een belangrijk onderdeel in de zorg voor stervenden. Hoe geef jij dat vorm?

Intensive 'Omgaan met sterven'

In de Intensive ‘Omgaan met Sterven’ op post-HBO niveau wordt u intensief voorbereid op de begeleiding van stervenden.

Studiedag vrijwilligers terminale zorg

Het Landelijk Expertisecentrum Sterven biedt organisaties in de terminale zorg één of meer studiedag(en) voor vrijwilligers aan die aansluit bij het bewustzijnsniveau van deze tijd waarbij de ontwikkeling van autonome kennis en wijsheid centraal staat.

Vrijwilligers leren zich te openen voor de gelaagdheid van het stervensproces, de belevingen en behoeften van stervenden te begrijpen en het stervensproces te duiden. Studiedagen kunnen zowel bij u in huis als op locatie worden verzorgd. Wij nodigen hospices, (terminale) thuiszorg organisaties en palliatieve units van instellingen en ziekenhuizen uit, contact met ons op te nemen wanneer behoefte aan scholing aan de orde is.

Deze dag kan mede mogelijk worden gemaakt in samenwerking met Monuta Helpt.

Wij doen u graag een passend voorstel.

Wij informeren u graag

Bent u geïnteresseerd in ons scholingsaanbod? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsberichten zodat wij u vrijblijvend op de hoogte kunnen houden van onze opleidingen en workshops.

Docenten

Ineke Koedam

Studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek en is oud hospicecoördinator.

Schreef o.a. ‘In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood’ en ‘Een andere kijk op orgaandonatie, verkenningen van het stervensproces’.

Ineke hield zich in de afgelopen 15 jaar bezig met sterven. Zij zat aan het sterfbed, nam waar hoe het stervensproces zich voltrekt en leerde van de stervende mens. Haar ruime ervaring in de zorg voor stervenden en hun naasten leidde tot een steeds groter aanbod aan scholing voor werkers in de terminale zorg. In 2009-2011 voerde zij namens de vooraanstaande neuropsychiater Peter Fenwick (UK) onderzoek uit naar ‘end-of-life-expierences’. Ineke is een veelgevraagd spreker en schrijft over sterven, het stervensproces en orgaandonatie.

‘Ik word geïnspireerd door het leven zelf dat me keer op keer aanzet het leven te omarmen met alle hoogte- en dieptepunten, met alle teleurstelling en succes. Vanuit mijn ervaring en achtergrond wil ik dienstbaar zijn aan het stervensproces en een bijdrage leveren aan verruiming van bewustzijn rondom sterven en dood’.

Els den Outer

Na haar studie Orthopedagogiek aan de Universiteit van Leiden verdiepte Els zich in de dood en transformatieprocessen, in de Jungiaanse psychologie en volgde een training in coaching, stervensbegeleiding en meditatie.

Is initiatiefneemster van het VlinderHuys, centrum voor bewustwording.

Haar opleidingen en werkervaringen in combinatie met haar eigen verlieservaringen en zelfonderzoek hebben haar gevormd. Dit maakte dat Els haar workshops in bewustwording ontwikkelde voor haar eigen praktijk. In 2011-2014 was ze verbonden aan de Stichting dr. Elisabeth Kübler-Ross waarvoor ze onder andere verantwoordelijk was voor het scholingsaanbod. Els is docent stervensbegeleiding.

‘Een maatschappij die de dood ontkent wordt oppervlakkig, richt zich op het uiterlijk en het tijdelijke. Hoe meer je durft te kijken naar het stervensproces hoe meer bewustzijn je brengt in de diepgang van het leven. Met al zijn facetten. Daar vind ik mijn bezieling om aandacht te vragen voor het sterven.’

Accreditatie

De Intensive 'Omgaan met Sterven' is met 47 studiepunten geaccrediteerd door het Kwaliteitregister V&VN en met 50 studiepunten door het Register Verpleegkundig Specialist. Stichting Keurmerk Beroepsscholing voor de Psychosociale en Geestelijke Gezondheidszorg: Scholingscategorie SKB-C.8/studie uren 221/7,9 EC's. Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV): 10 punten, 2 punten mogen opgevoerd worden in de categorie Persoon en Werk en 8 punten mogen opgevoerd worden in de categorie Vakbekwaamheid. Zie ook onze StudieWijzer in de footer.